Πρόγραμμα διδασκαλίας: Η διδασκαλία του μαθήματος της Κοινωνιογλωσσολογίας θα πραγματοποιείται κάθε Tετάρτη 9.00-12.00 στο αμφιθέατρο 428 της ΦΛΣ Σχολής.
Έναρξη μαθημάτων: Tετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025
Πληροφορίες: Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτήτριες/τές του τρίτου και τέταρτου έτους σπουδών (ΣΤ΄ και Η΄ εξαμήνου). Πρόκειται για Μάθημα Υποχρεωτικής Επιλογής, το οποίο προσφέρει 5 ECTS. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με γραπτή δοκιμασία κατά την εξεταστική περίοδο στο τέλος του εξαμήνου, ενώ κάθε εβδομάδα δίνονται ασκήσεις σχετικές με τη διδαχθείσα ύλη. Η ύλη του μαθήματος θα ανεβαίνει σε εβδομαδιαία βάση στο e-class υπό την μορφή ενοτήτων συνοδευόμενων από τη σχετική βιβλιογραφία.
Περιεχόμενο: To μάθημα αποτελεί εισαγωγή στην κοινωνιογλωσσολογία, κλάδο των επιστημών της γλώσσας που μελετά και ερμηνεύει τα γλωσσικά φαινόμενα σε συνάρτηση με κοινωνικές παραμέτρους. Ο κλάδος δίνει έμφαση στην ποικιλότητα που διατρέχει το φάσμα της γλωσσικής παραγωγής υπό την επιρροή κοινωνικών παραγόντων, όπως η κοινωνική τάξη των ομιλητών/τριών, οι γεωγραφικές ή/και εθνοτικές καταβολές τους, το φύλο, η ηλικία τους, τα κοινωνικά δίκτυα και οι επικοινωνιακές περιστάσεις όπου συμμετέχουν κ.λπ. Το πεδίο μελέτης εκτείνεται από την ποικιλότητα στη δομή και τη χρήση της γλώσσας κατά την επικοινωνιακή διεπίδραση έως τις ευρύτερες λειτουργίες που μπορεί να επιτελέσει στην κοινωνία (πρότυπη γλώσσα, επίσημη γλώσσα, καθομιλούμενη, γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς, διεθνής γλώσσα, γλώσσα συνεννόησης…). Το μάθημα περιλαμβάνει ένα θεωρητικό σκέλος, όπου οι φοιτητές/τριες μυούνται στις αρχές, τις έννοιες και τις μεθόδους της κοινωνιογλωσσολογίας, και ένα πρακτικό σκέλος, κατά το οποίο εξοικειώνονται με τη γεωγραφική, την κοινωνική και τη λειτουργική διαφοροποίηση της γαλλικής γλώσσας σε συγχρονικό επίπεδο. Γι’ αυτόν τον σκοπό, αξιοποιούνται στο μάθημα δεδομένα από προφορικά σώματα κειμένων ως δείγματα φυσικής γλωσσικής παραγωγής στη γαλλική, τα οποία αντλούνται από διάφορες επικοινωνιακές περιστάσεις και προέρχονται από ομιλητές με διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ. κοινωνικά, γεωγραφικά, ηλικιακά, έμφυλα, εθνοτικά κ.λπ.).
O διδάσκοντας
Παναγιώτης Αξαμπανόπουλος